Projektgruppen

Ekotopias projektgrupp driver projektet framåt inom sina respektive ansvarsområden. Våra kompetenser kompletterar varandra och vårt mål är att tillsammans skapa ett spännande och tydligt projekt av ett unikt och mångfacetterat koncept.

Maria Rydbrink Raud, VD

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaria är frontfigur, initiativstagare och projektutvecklare för Ekotopia. Hon har tidigare verkat som lektor vid Dramatiska Institutet och arbetar vid sidan av Ekotopia som projektledare för UR samt frilansande producent och konceptutvecklare inom utställningsbranschen, senast med utställningen ”Samtidigt” för Vasamuseet. Hon har en bred erfarenhet av utställningsverksamhet, television och film. Hennes akademiska bakgrund innefattar konstnärlig kandidatexamen i scen och medier vid Dramatiska Institutet, filosofie kandidatexamen i konst- och filmvetenskap samt studier i ekonomi vid Stockholms Universitet.

Helen Rundgren, zoolog, naturhistoriker och manusproducent
Rundgren_Helen_1

Helen har tillsammans med Maria skrivit grovmanuset till Ekotopias basutställning och kommer att ingå i utställningsverksamheten som manusförfattare, producent och expert. Helen har skrivit flera prisbelönta barnböcker inom det naturvetenskapliga ämnesområdet, där hon tilldelats bl.a. Kunskapspriset NE och Carl Von Linné-plaketten. Helen har lång erfarenhet av vetenskapsprogram i TV och radio och hennes akademiska bakgrund innefattar examen i biologi med inriktning zoologi och filosofie magisterexamen i didaktikdesign från Lärarhögskolan. Idag arbetar Helen som projektledare och producent för barn-TV på UR, parallellt med att hon fortsätter att ge ut böcker. Senast ”Berättelsen om Lilla L och rymdhunden Lajka” hösten 2014.

 Victor Lindekrantz, researcher

victor_i_skogen_200

Victor jobbar som researcher hos oss på Ekotopia. Han har ett personligt intresse för både miljö och människor. Victor har tidigare läst miljöinriktning på gymnasiet samt miljökurser på högskolenivå.


Jonathan Lindström, arkeolog, manusproducent och Hågelbyexpert

jonathanJonathan Lindström, arkeolog och vetenskapsförfattare, har skrivit ett stort antal kritikerrosade faktaböcker översatta till flera språk. Han erhöll Hertig Karls pris 2013, utsågs till Årets folkbildare 2007, tilldelades Carl von Linné-plaketten för Årets bästa faktabok Allt om universum 2006 och Societas Archaeologica Upsaliensis Vetenskapliga pris 2011. I sina böcker har han skrivit, tecknat och förklarat hur universum, hjärnan och evolutionen fungerar och utforskat avlägsna epoker som stenåldern och bronsåldern, löst mordgåtor och kartlagt världsbilder utifrån sina egna utgrävningar och forskningsprojekt. Han har tidigare arbetat som arkeolog i Botkyrka och även med arkeologiska-pedagogiska projekt. I övrigt hörs Jonathan titt som tätt bland Spanarna i Sveriges Radio P1.

Lisa Wahlbom, producent och projektutvecklare Hågelby

Lisa WahlbomLisa är TV-producent, journalist och författare. Med TV-serien Rena rama forntiden väcktes ett intresse för att hitta nya sätt att intressera barn och vuxna för vår historia. Tillsammans med Jonathan Lindström har hon skrivit ett antal läroböcker i historia. Lisa driver just nu det egna produktionsbolaget Mediabruket där hon bl a producerar tv-programmet Retro.

Anna Holmlin Nilsson, pedagogik

AnnaAnna bidrar med pedagogiska tankar och idéutveckling av forntidsdelen av Ekotopia, dess berättelser och gestaltningar. Hon arbetar som producent på Unga Roma-teatern. Anna har tidigare arbetat som utredningssekreterare på Kommissionen mot antiziganism med en lärobok och en lärarhandledning för högstadiet om diskrimineringen av romer. Hon har även arbetat på UR som projektutvecklare och mediepedagog, skrivit läromedel, samt varit skribent och redaktör av skolmaterial och lärarhandledningar. Anna har tidigare arbetat som lärare på högstadiet och museipedagog i många år. Hennes utbildning innefattar bland annat en lärarexamen i SO-ämnena med en påbyggnad i specialpedagogik, utbildning i konflikthantering och likabehandling, fornegyptologi, arabiska och u-landskunskap.

Vide Ohlin, herpetolog och våtmarksexpert

VideVide har planlagt en potentiell våtmark för EKOtopia. I framtiden kommer han att leda arbetet med utförande, vårdande och utbildning kring densamma. Vide är ekolog med inriktning på ekosystem, amfibier och samhällsekonomi. Han är utbildad vid Uppsala Universitet och är även aktiv inom Stockholms Herpetologiska Förening.

Björn Peters, arkitekt
bjornpeters20
Björn är projektets arkitekt och har en kreativ bakgrund som täcker sig från konstnärlig verksamhet och scenografi till arkitekt. Efter utbildningen vid KTH och Konsthögskolan i Stockholm gjorde han ett antal teaterscenografier för Teater Giljotin, Riksteatern samt Dramaten. Som arkitekt sträcker sig rollerna från handläggande till uppdragsansvarig arkitekt till kontorschef för ÅWL Norrköping samt ansvarig för bostäder och ackvisition hos Reflex Arkitekter i Stockholm. Ett av Björns projekt som här är värt att lyfta fram i sammanhanget är Visualiseringscentret i Norrköping. Centret är ett ombyggnadsprojekt av äldre industrikvarter till Norrköpings Visualiseringscenter C.

Utökad projektgrupp

Ekotopias utökade arbetsgrupp bidrar med återkommande punktinsatser allteftersom projektet utvecklas. Det innebär att de är mer aktiva under en period, och mindre synliga under en annan. Den utökade arbetsgruppen är i ständig dialog med projektgruppen och tillför både idéer, kontakter, värdefulla råd och innebär ett stort stöd.

För att få veta mer om vilka som är aktiva i vår utökade arbetsgrupp, kontakta oss.